Tescil Nedir? Tescil Hakkında Kısaca Bilgi

Tescil Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tescil:
Kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklıklarda, sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra sermaye artırımının tescili için, Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen ve ödenmiş hisse senedi tutarını gösteren belgedir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tescil:
Resmi kütük veya defterlere bir konunun (hakkın) yazılması, kayıt düşülmesi.

 

Tarih Terimi Olarak Tescil:
Onay.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tescil:
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tescil:
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tescil:
Tescil, tapu kütüğüne yazım demektir. Ayni ve şahsi haklara yönelik işlemlerin gerekleri yerine getirildikten sonra tarih ve yevmiye numarası ile kütüğe tescil edilir. Tescil siyah veya mavi mürekkepli kalemle ve kitap harfleriyle okunaklı şekilde genelde elle yazılır. Ancak şerhler ve beyanlar sütununa yazılması gereken bazı belirtmelerin (örneğin, imar uygulaması, kamulaştırma gibi) kaşe halinde basıldığı da olmaktadır. Tescilsiz iktisaplar dışında, ayni haklar tapu siciline tescil ile kazanılır.

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Kâr Transferi: Türkiye'de yatırım yapmış olan yabancıların söz konusu yatırımlardan elde ettikleri gelirlerin yurtdışındaki şirketlerine aktarmasıdır.

Banka Bonoları: Kalkınma ve Yatırım Bankalarının borçlu sıfatıyla düzenleyip, ihraç ettikleri emre veya hamiline yazılı bir sermaye piyasası aracıdır.

Teknik Analiz: Fiyat, hacim gibi göstergelerden hareketle, geçmiş dönem piyasa hareketlerinin analiz edilerek bu yolla geleceğe yönelik olarak fiyat tahminleri yapıl

Maksimum Lot: Hisse senedi bazında belirlenen ve alım satım sistemine limit fiyatlı emir olarak bir defada girilebilen en yüksek miktardır.

Kesin Satış: Bir menkul kıymetin doğrudan satımıdır. Merkez Bankası tarafından yürütülen Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, para politikası uygulamasına yönelik o

Blokaj: Bir varlığın kullanımına getirilen kısıtlama. Örneğin kredi kullanan bir banka müşterisinin mevduat hesabı, teminat olarak alınmış ise, bu hesaba blok