Teminat Nedir? Teminat Hakkında Kısaca Bilgi

Teminat Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Teminat:
Garanti, güvence. Riskin geri dönüşümünü sağlamak üzere alınan bir tür garanti. Kredinin geri ödenmemesi durumunda teminatın nakde çevrilmesi ve bu nakitle kredinin ödenmemiş anapara, faiz ve diğer masraflarının tahsil edilebilmesi amaçlanır. Bir yatırımcının pozisyon açabilmesi için yatırması gereken para ve özkaynaktır.

 

Hukuk Terimi Olarak Teminat:
Belli bir hukuksal durumu (genellikle borcun ödenmesini) sağlamak için verilen garanti.

 

İnşaat Terimi Olarak Teminat:
Üçüncü bir kişinin ürün (veya iş) kalite veya miktarı veya yeterli performansı üzerinde belirli bir süre için sözleşmede verdiği ve gerçekleşmemesi halinde yasal yaptırımı gündeme gelen karşılık.

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Bütçe Dengesi (Budget Balance): Bir işletmenin veya devletin gelir ve giderleri arasındaki farktır.

Dolaşımdaki Para: Dolaşımdaki banknotlar ile madeni para toplamından, banka kasalarında bulunan banknot ve madeni para tutarlarının çıkarılması ile elde edilen tutardır

Borsaya Kote Olmak: Borsanın izniyle halka arz edilecek hisse senetlerinin, borsaya kaydedilmesidir. Kote ettirilmemiş senetlerin ticareti olanaklı değildir. Kote olmuş s

Maliye Politikası: Hükümetlerin tam istihdamı ve enflasyonsuz ekonomiyi başarmak amacıyla harcama ve vergi toplama konularında verdiği kararlar.

Tavan Fiyatı: 1- Hisse senetlerinin bir seans içerisinde görebileceği en yüksek fiyattır. 2- Toptan Eşya Fiyat Endeksidir.

Dinamik Para Birimi Değişimi: Kurlar gün içinde değiştiğinden gerçek zamanlı para birimi değişimi.