Tefsir Nedir? Tefsir Hakkında Kısaca Bilgi

Tefsir Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tefsir:
Kuran ayetlerini açıklayan ve yorumlayan bilim dalıdır. Kuran'ı açıklayan kişilere de müfessir denir. Tefsir alanının önemli alimleri şunlardır: 1.Taberi 2. Zemahşeri
3.İbn'ül Arabi 4. Fahruddin Razi 5. İbn-i Kesir'dir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tefsir:
Kur'an'daki ayetleri en geniş yorumlayan bilim dalıdır. Bu işle uğraşanlara Müfessir adı verilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tefsir:
1. Kur'an-ı Kerim'i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir. Kur'an-ı Kerim'i tefsir edene müfessir denir. Yüce kitabımız anlaşılıp uygulanması için gönderilen bir kitaptır. Ama Kur'an-ı Kerim Yüce Allah'ın sözü olduğundan insanlar onu anlamakta güçlük çekebilirler. İşte bu yüzden Kur'an-ı Kerim'in tefsirine ihtiyaç duyarız.

2. Sözlükte açıklamak yorumlamak demektir. Terim olarak ise; Kur'an ayetlerini geniş bir şekilde açıklamak, yorumlamak demektir. Tefsir yapılırken ayetin iniş sebebi, zamanı ve hangi olay sebebi ile indirildiği göz önünde bulundurulur. Tefsir yapan kişiye müfessir denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tefsir:
1. İnsanın bilgi birikimi ve Arap diline hâkimiyeti ölçüsünde Kur’an-ı Kerim metninin içerdiği manaları ortaya çıkarması, yorumlaması.

2. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin anlamlarını açıklamaya, hükümlerini ve bu hükümlerin dayandığı gerekçeleri açığa çıkarmaya ve ayetleri belirli bir yöntem çerçevesinde yorumlamaya yarayan ilim dalı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Ayin: Dinî tören, ritüel.

Rum: Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimselere verilen ad.

Taassup: Bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başkasını düşünmeme durumu. Bağnazlık.

Töre: Bir toplulukta benimsenmiş yerleşmiş kuralların, gelenek ve göreneklerin, ortak alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü. Orta Asya Türk devletlerinde

Mahbes: Hapishane.

Levent: Osmanlı donanmasında görev yapan asker, deniz erlerine verilen ad.