Tapu Nedir? Tapu Hakkında Kısaca Bilgi

Tapu Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tapu:
Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tapu:
Bir taşınmazın üstündeki mülkiyet hakkını gösteren belge.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tapu:
Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir.

 

Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri:

Ada: ADA: Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla, kadastro çalışma alanı sınırı ile veya Devlet

Tevkil: Vekilin kendisine verilen yetkileri yeni bir vekâletname ile başkalarına devredebilme yetkisidir.

Mukayyet: Kaydedilmiş, tescilli.

Aplikasyon (Yer Gösterme): Kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesidir. Parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir.

İhtiyati Tedbir: Mahkeme dava konusu olan (veya dava konusu yapılacak olan) ve aynı (mülkiyeti) taraflar arasında çekişmeli bulunan bir taşınmazın, dava sırasında başk

Elbirliği Mülkiyeti: Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir.