Takas Nedir? Takas Hakkında Kısaca Bilgi

Takas Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Takas:
1. İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır. (Swap)

2. Bir ödeme veya menkul kıymet mutabakat sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarımı, bu emirlerin karşılıklı olarak iletilmesine ve mutabakat öncesi provizyon alındığı durumlarda provizyon alınmasına aracılık edilmesi ve bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi işlemleridir. (Clearing)

 

Hukuk Terimi Olarak Takas:
Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Tarih Terimi Olarak Takas:
İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Takas:
Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Takas:
Para alacaklılarının ödeşmesidir. Gayrimenkul malların takası mümkün olmayıp, ancak trampası mümkündür. Uygulamada takas denerek genelde trampa kastedilmektedir. Vekâletnamelerdeki "gayrimenkulleri takas" yetkisinin trampa olarak yorumlanması mümkündür.

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Tahsil: Verginin tahsili kanununa uygun surette ödenmesidir.

İkincil Piyasa (Secondary Market): Kıymetlerin ilk ihraçları sonrası işlem gördükleri piyasaları ifade eder. Örneğin, Hazine Müşteşarlığı tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinin

İflas: Şirketin borçlarını ödeyemez duruma düşmesi nedeniyle alacaklı ya da alacaklıların talebi üzerine mahkemece karar ve ilan edilmesidir.

Özkaynak Verimliliği: Bir şirketin özkaynağını kullanarak oluşturduğu net kar rakamını gösterir.

Hesap: Ticarî işlemlerin belirlenmesi ve izlenmesinde kullanılan, parasal işlemlerin azalış veya artışlarının yazıldığı çizelge.

Katılma İntifa Senedi: Nakit karşılığı satılmak üzere, ortaklık haklarına sahip olmaksızın kardan pay alma, tasfiye bakiyesinden yararlanma ve yeni pay alma gibi haklar sağl