Süperiletken Nedir? Süperiletken Hakkında Kısaca Bilgi

Süperiletken Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Süperiletken:
Direnci ihmal edilebilir düzeyde olan (teorik olarak dirençsiz) iletkendir.

Not: Günümüzde teknolojik olanaklarla süperiletkenlik, bir metalin sıcaklığının oda sıcaklığından çok düşük değerlere düşürülmesiyle direnci son derece azaltılarak elde edilebilmektedir. Bazı metaller için, elektrik dirençlerinin o sıcaklık altına inildiğinde sıfıra yaklaştığı kritik sıcaklık dereceleri belirlenmiştir. Bu durumda bu metal süperiletken olmaktadır. Elektromekanik endüstrisinde süperiletken kullanımıyla tesis boyutlarının önemli ölçüde azaltılması olanağı elde edilebilir.

 

Benzer Elektrik Terimleri:

Enerji Yetersizliği: Enerji talebinin temin (arz) edilen enerjiden yüksek olması durumudur.

Brüt Düşü: (Gross head) Bir hidrolik santralda, türbinin kullanabileceği suyun en üst noktası ile en düşük noktası arasındaki fark.

Arıza Süresi: Bir enerji tesisinin ya da bir bölümünün bakım programı uyarınca işletme dışı bırakıldığı süredir.

Doğru Akım (DA): Birim zaman içinde yönü ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir. Doğru akım, hep aynı yönde geçer ve değerinde hiç bir değişiklik olmaz.

Çift Terimli Tarife: Sözleşme gücü karşılığı Kilowatt (kW) miktarı üzerinden alınan bedel ile buna ek olarak tüketilen elektrik enerjisi kilowattsaat (kWh) miktarı üzerind

Güç Faktörünün Düzeltilmesi: Bir elektrik tesisi ya da ekipmanın güç faktörünün yükseltilmesi amacıyla kullanılan sistemler ve donanımla gerçekleştirilen düzeltmelerdir.