Sömürgecilik Nedir? Sömürgecilik Hakkında Kısaca Bilgi

Sömürgecilik Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sömürgecilik:
Sömürge edinme siyaseti. Genel olarak bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sömürgecilik:
Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

Tarih Terimi Olarak Sömürgecilik:
Bir devletin bir başka ülkeyi işgal ederek yönetmesi ve işgal ettiği ülkenin zenginlik kaynaklarını kendi yararına kullanması. Klasik anlamda XV. ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerle deniz aşırı yerleri keşfederek başlattıkları hareket.(İlkçağda Kolonizasyon)

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Sömürgecilik:
1. Bir devletin kendi ülkesinin sınırları dışında başka ulusları, devletleri ve toplulukları siyasal ve ekonomik açıdan egemenliği altına alarak yayılması.

2. Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri:

Müştereken: Birlikte, ortaklaşa.

Lokal: Yöresel, mahalli, yerel.

Azınlık (Ekalliyet): İçinde yaşadıkları toplumda nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan dil, din gibi etnik köken gibi özellikleriyle farklı olan kesim.

Hatip: Hitap eden. Konuşmacı.

Milli Mücadele: Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanan devletlerce paylaşılması sonucunda Misakımilli sınırları içinde ülke bütünlü

Erkânıharbiye: Savaş Bakanlığı.