Sınırlama Nedir? Sınırlama Hakkında Kısaca Bilgi

Sınırlama Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Sınırlama:
Kullanıcıya tarama yaparken kullandığı terimleri içeren kayıtlara erişimini sınırlamada çeşitli parametreler kullanma imkanı veren iyi tasarlanmış bir çevrimiçi katalog ya da bibliyografik (kaynaksal) veri tabanı yazılım programı özelliğidir.

 

Benzer Kütüphanecilik Terimleri:

On beş günde bir / Ayda iki kere: Ayda iki veya on beş günde bir yayınlanan. Aynı zamanda ayda iki kere yayınlanan süreli yayını da ifade eder “İki haftada bir” ile eş anlamlıdır.

Kavramsal Dizin: Bir indeks veya veri tabanında kullanılan denetimli sözlük (standardize edilmiş kelime veya sözcük listesi). Kavramsal dizin kullanılmakta olan teriml

Ödünç Verilmeyen Materyal (Non-Circulating): Okurlar tarafından kütüphane dışına çıkarılamayan kütüphane malzemesi. Arşiv malzemeleri, nadir eserler, referans malzemeleri, süreli eserlerin güncel

Bibliyografya / Kaynakça (Bibliography): 1. Belirli bir konuya ilişkin kitapların veya makalelerin listesi. 2. Kitapların fiziki varlıklar olarak incelenmesi.

Sayısal Kütüphane: Kaynaklarının önemli bir bölümünü makinece okunabilir formatta (baskı veya mikroform haricinde) sunan ve bilgisayarlarla erişilebilir yapan kütüphane.

Arşivler: Kamu kayıtları veya tarihi belgeler; bu kayıt ve belgelerin tutulduğu yer.