Sıdk Nedir? Sıdk Hakkında Kısaca Bilgi

Sıdk Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sıdk:
Arapça, doğruluk demektir. Sır ve aleniyyenin (içte olanla, dışta olanın) eşit olması. "Olduğun gibi görün veya göründüğün gibi ol" vecizesinde anlatılmak istenen husus, Mü'minin imanında sıdkı kadar, kâfirin de küfürde sıdkı, şahsiyetteki dengenin göstergesidir. Sâlikin söz ve işinde sıdkı ön planda tutmayı alışkanlık hâline getirmesi ve bu hâlini devam ettirmesi, onu sıddıklar zümresine dâhil eder.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sıdk:
Doğruluk, dürüstlük, gerçeklik.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sıdk:
Doğruluk, doğru sözlülük, samimi davranış, içtenlik. Öz ile sözün, söz ile davranışların birbirine uyması, kişinin olduğu gibi görünüp göründüğü gibi olması durumu.

 

Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri:

Âlem: Arapça, kâinat, güneş sistemi ve çevresindeki dönen gezegenler topluluğu, cihan, dünya, bütün varlıklar, mahlûkat, insanlar, halk, cemaat, cemiyet çev

Gevher: Farsça, cevher demektir. Mânalar ve İlâhî sıfatlar.

Maşuk: Arapça, sevgili demektir. Allah. O, her yönden sevilmeye lâyıktır.

Ab-ı Hayat: Farsça, hayat suyu manasınadır. Bu suyu içenin ölümsüz olacağına inanılır. Aynı manaya gelen başka terimler de vardır : Ab-ı zindegi, ab-ı cavidani, d

Zümrüd-ü Anka: Yeşil renkli Anka kuşu. Güneş ve ateşten yaratıldığına ve semanın 4. katında yaşadığına inanılır. Diğer bir adı da "simurg" (otuz kuş) dur.

Sancaktar: Sancak taşıyan kişiye denir. Aynı mânâda "alemdar" kelimesi de kullanılır