Serlevha Nedir? Serlevha Hakkında Kısaca Bilgi

Serlevha Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Serlevha:
Başlık, yazma kitabın tezhiplenen başlık bölümü. Bir levha veya kitabın başına yazılan yazı ve yapılan resme de serlevha denilir. Fatih devrinde kitap başlıkları, ucu ince tığlarla biten mihrap şeklinde değil, sayfanın enince uzanan uzun dikdörtgenler şeklindedir. Bu devirde pembemsi, mavi ve siyah» renk; çiçek, dal, yaprak ve filiz motifleri, türlü geçmeler görülür.

Bazı yazmalarda bilhassa Kur'an-ı Kerim'lerde Fatiha ile Bakara suresinin ilk ayetlerinin yer aldığı karşılıklı iki sayfa ve Sultanlara takdim olunan yazma eserlerde ilk sayfa ile karşısındaki sayfa tamamıyla tezhipli olabilir.

 

Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:

Kapak: 1- Bir kitabın üstünü örten ve cildini teşkil eden mukavva kapaklardan her birisi. 2- Ebruda tekneye kapatılan kâğıttan örtüdür.

Sure Başlıkları: Surelerin başladığı sayfalarda surenin baş kısmına yerleştirilen tezhip formudur; genellikle surenin adı; nerede nazil olduğu bilgisini içerir.

Varakçı: Varak altın hazırlayan ustalar.

Baş: Ayın (ع), mim (ﻡ) gibi eski harflerin satırın üstünde kalan baş tarafı.

Serpme Altın: Serpme suretiyle yapılan ufak ufak aralıklı noktalardan ibaret yaldız süslemenin adı. Püskürtme olanına zerefşân denilir. Zerefşân ile ilgili bilgiler

Sahaf Kitabı: Eskiden satışı az olup, okuyucuları tarafından saklanan kitaplara verilen ad.