Seleksiyon Nedir? Seleksiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Seleksiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Seleksiyon:
Seçilim, ayıklama. Yeryüzünde, uygun çevre şartlarında canlı bireylerin sayısı hızla (geometrik) artar. Artış böyle devam etseydi yeryüzü kısa zamanda yaşanmaz olurdu. Bu durumu engellemek için yani canlı sayısını sabitlemek için doğada işleyen mekanizmaya doğal seleksiyon denir. Doğal seleksiyon sonucu, ortama uyamayan canlı bireyler yok olurlar ve canlı sayısı dengelenir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Seleksiyon:
Seçilim, ayıklama.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Seleksiyon:
Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Seleksiyon:
Bir karakter yönünden popülasyon ortalamasından üstün olduğu tahmini edilen bireylere döl verme şansı tanımaktır yani damızlık olacak hayvanların seçimidir.

 

Arıcılık Terimi Olarak Seleksiyon:
İstenen ırklarda veya hatlarda arzu edilen özellikleri bir araya getirirken, istenmeyen özellikleri ayıklamak. (Seçme, Ayıklama)

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Akondroplaziya: Yetersiz kemik oluşumuna ve cüceliğe neden olan kemik gelişim ve olgunlaşmasında kalıtsal bozukluk.

Kan: Besin ve oksijeni hücrelere taşıyan, hücrelerde yanma olayı sonunda oluşan karbondioksit ve zehir artıklarını boşaltım organlarına ileten, damarlar iç

Ortogenez: Belirli bir yöndeki evrimsel ilerleme. Düz hatlı evrim.

Endopeptidaz: Protein molekülünün iç bağlarını hidrolize uğratan bir proteinaz türü.

Balıklar: Balıklar, tatlı ve tuzlu sularda yaşar. Köpek balığı, çekiç balığı, vatoz gibi türlerinde kıkırdaktan; hamsi, sazan, levrek gibi türlerinde kemikten y

Endemizm: Bir bitki ya da hayvan türünün belirli bir yöre, bölge ya da coğrafyaya özgü olma durumu.