Seleksiyon Nedir? Seleksiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Seleksiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Seleksiyon:
İstenen ırklarda veya hatlarda arzu edilen özellikleri bir araya getirirken, istenmeyen özellikleri ayıklamak. (Seçme, Ayıklama)

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Seleksiyon:
Seçilim, ayıklama.

 

Biyoloji Terimi Olarak Seleksiyon:
Seçilim, ayıklama. Yeryüzünde, uygun çevre şartlarında canlı bireylerin sayısı hızla (geometrik) artar. Artış böyle devam etseydi yeryüzü kısa zamanda yaşanmaz olurdu. Bu durumu engellemek için yani canlı sayısını sabitlemek için doğada işleyen mekanizmaya doğal seleksiyon denir. Doğal seleksiyon sonucu, ortama uyamayan canlı bireyler yok olurlar ve canlı sayısı dengelenir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Seleksiyon:
Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Seleksiyon:
Bir karakter yönünden popülasyon ortalamasından üstün olduğu tahmini edilen bireylere döl verme şansı tanımaktır yani damızlık olacak hayvanların seçimidir.

 

Benzer Arıcılık Terimleri:

Balın ekşimesi: Bkz. Balın fermantasyonu.

Sonbahar yemlemesi: Kışa genç arı nüfusu ile girebilmek ve arıların kışlık bal ihtiyacını depo etmesi için, genellikle koyu şurup ile yapılan besleme.

Polinasyon: Bkz. Tozlaşma.

Oğul kutusu: İçerisine standart ölçülerde 5 çerçeve alabilen ve taşınması kolay yarımkovan, ruşet.

Arı aktarma (Kovan aktarma): Kovandaki çerçevelerin arılarıyla beraber başka kovana yerleştirilmesi.

Damızlık ana arı: Yapılan ıslah çalışmalarıyla, iyi özellikleri arttırılmış ve kötü özellikler azaltılmış, istenen özelliklerini kendinden sonraki kuşağa aktarabilen an