Sel Nedir? Sel Hakkında Kısaca Bilgi

Sel Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sel:
1. Şiddetli yağmurlar yağdığında, dereler, çaylar ve nehirler taştığında, tusunami oluştuğunda, denizlerin büyük dalgalar ile kıyıları sular altında bıraktığında, barajlar ya da setler yıkıldığında ortaya çıkan oldukça yıkıcı su baskınlarına sel denir.

2. Bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.
Akarsu, deniz ve göl gibi büyük su kütleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve “sel” adı verilen bir doğal felakete neden olur.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sel:
1- Dağların dik yamaçlarından düşercesine inen, bu sırada yolu boyundaki taşları, topraklara aşağılara indiren, geçtiği yerlere zarar veren akarsu.

2- Genellikle doğal bir kanala az veya çok bağlı olarak eğim yönünde yüksek enerjili ve kontrolsüz akışa sahip, tahrip gücü yüksek su kütlesi hareketi.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Telgraf: Özellikle eski dönemlerde haberleşme amacı ile iletilen yazılı haber.

Asparagas: Yalan veya gerçek dışı yapılan haberlere denir.

Haraci Topraklar: Osmanlı Devleti'nde bu toprakların sahipleri Gayrimüslimlerdi (Müslüman olmayanlar). Bunlardan alınan toprak vergisine haraç denirdi.

Onkoloji: Kanser bilimi, urları inceleyen tıp dalı.

Cemaat: 1- İnsan kalabalığı, topluluk. 2- Bir dinden veya aynı soydan olanların topluluğu.

Sosyal Örgüt: Toplumu ilgilendiren konularda faaliyet gösteren örgüt.