Sahne Nedir? Sahne Hakkında Kısaca Bilgi

Sahne Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Sahne:
1- Tiyatro sahnesi.

2- Bir perdelik bölüm içinde, kişilerin girip çıkmasıyla değişen topluluk, meclis.

 

Tiyatro Terimi Olarak Sahne:
Tiyatro. Tiyatro sahnesi. Tiyatro eserinde bir perdelik bölümün, dekor bakımından değişik olan küçük kısımları. Bir perdelik bölüm içinde, kişilerin girip çıkmasıyla değişen topluluk, meclis. Yapılarına göre tiyatro sahneleri şunlardır: sabit sahne, döner sahne, asansörlü sahne.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Sahne:
1. Zamanın, mekanın ve diğer öğelerin (oyuncu, gün bölümü, ışık vs.) süreklilik gösterdiği, yaşamın bize sunduğu somut zamanı andıran bir birim.

2. Gösterim metninin bölümlerinden her birini ve/veya performans sergilenmesi için ayrılmış alan.

 

Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:

Postmodernizim: 1- Sanatla gündelik yaşam arasındaki sınırları silme, elit ve popüler kültürle, farklı sanat biçimleri arasındaki geleneksel ayrımları aşma arzusu.

Fıkra (Köşe Yazısı): Yazarın, gündelik olayları, özel bir görüşle, güzel bir üslupla, kanıtlama gereği duymadan yazdığı kısa, günübirlik yazılardır.

Gösterge: Kendi dışında bir başka şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, nesne, görünüş ve olgu.

Bağlaşıklık: Bir metin ve metin parçasında dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi.

Çehov Tarzı Hikâye: Kişisel, sosyal, düşünce, duygu ve hayallerin ön planda tutulduğu, merak öğesinin ikinci planda kaldığı hikâye çeşididir. Bu tip hikâyelerde zaman ve

Karakter: Başkalarına benzemekten çok, başkalarından farklılıkları ve sadece kendine has değer ve nitelikleriyle belirginleşen kahraman.