Rükn Nedir? Rükn Hakkında Kısaca Bilgi

Rükn Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Rükn:
Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Rükn:
Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması, umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir. Ayrıca Kâbe'nin köşelerine de rükün denir.

 

Benzer Hac ve Umre Terimleri:

Tavaf Namazı: Farz, vacip sünnet ve nafile olan her tavaftan sonra kılınan iki rekât vacip namazdır. Kılınış şekli ve okunan sureler yönüyle ihram namazı gibidir.

Bedel (Nâib): Başkası adına hac eden vekil. Üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin

Mahrem: Sözlükte haram, haram kılmak ve haram kılınmış anlamlarına gelen mahrem, dîni bir kavram olarak, genelde Allâh'ın haram kıldığı, yasakladığı şeylere,

Temettu: Sözlükte yararlanmak anlamına gelir. Aynı yılın hac aylarında önce umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden ihrama girip hac yapmaya temettu denir.

Dem-i Cübran: Ceza kurbanı demektir.

Tavaf-ı Veda: Tavaf-ı Sadr.