Roketler Nedir? Roketler Hakkında Kısaca Bilgi

Roketler Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Roketler:
Roketler, uç kısmı genellikle hava sürtünmesini azaltacak şekilde yapılmış, yakıt, motor ve egzozdan oluşan silindir şeklinde yapılardır. Roketler çalışmaları sırasında havaya gereksinim duymadan hareket yönünün ters yönünde sıcak gaz püskürterek hareket eder.

Roket motorları ile jet motorları arasında önemli farklar vardır. Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken, yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden sağlarlar. Hâlbuki roketler (özellikle astronomi amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşır. Bu nedenle bir jet motorunun uzayda çalışması mümkün değildir. Roket kullanmadaki asıl amaç kısa süreli yüksek hız elde edilmesi ve roketin atmosfer dışındaki oksijensiz ortamda da çalışabilmesidir. Uzaya, insanlı ve insansız araçlar gönderme hayali ve uygulaması ilk uçakların yapılışından daha eskiye dayanmaktadır. Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt baruttur.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Meteor: Gezegenler arasında hareket eden ve tümüyle gaz durumuna geçmeden atmosfere girerek yeryüzüne ulaşabilen gök cisimleridir. Yeryüzüne ulaşan meteorlara

Doğu Uzanımı: Gökküresi üzerinde, Güneşin doğusundaki bir gezegenin Güneş'e olan açısal uzaklığı.

Akı: 1- Birim yüzeyden, birim zamanda geçen enerji miktarı. 2- Birim yüzeyden birim zamanda geçen (giren ve çıkan) madde ya da ışınım niceliği.

Güneş Takvimi: Güneş'in görünürdeki günlük ve yıllık hareketlerine göre düzenlenen takvim.

Oort Bulutu: 1- Güneş Sistemi'nin küresel olarak saran, kuyrukluyıldızların zamanlarının büyük bölümümü geçirdikleri bölge. 2- Pluto yörüngesinin çok dışında Gü

Yoldaş Yıldız: Bir çift yıldızın kütle bakımından küçük olan bileşeni.