Pyrrhonculuk Nedir? Pyrrhonculuk Hakkında Kısaca Bilgi

Pyrrhonculuk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Pyrrhonculuk:
17. yüzyıl sona ermek üzereyken bazı insanlar rahatsız edici bir kuşkuculuk akımından kaygı duymaya başlamıştı. Kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir Helenistik çağ filozofunun saygınlığına aslında biraz haksızlık ederek bu akıma "Pyrrhonculuk" adını verdiler.

- Tarihsel pyrrhonculuk/kuşkuculuk nedir?
+ Tarihsel anlatılar geçmişe ilişkin güvenilir açıklamalar değildir, anlamına gelir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Pyrrhonculuk:
Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer.

A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Ur: 1- Toprak tabya. Önünde hendek olan istihkâm. 'Or' olarak da söylenir. 2- Silâhsız, mühimmatsız olanlar. Yeniçeri Ağası.

Beşeriyet: İnsanlık.

Maveraünnehir: Aral Gölü'ne dökülen Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasında kalan geniş ve verimli topraklar. "Iki nehir" arası anlamında kullanılır.

Uç Beyi: Sınır komutanı

Divanı Tuğra: Türkiye Selçuklu Devleti'nde her türlü iç ve dış yazışmaları yapıyordu. Burada Arapça ve Farsçayı iyi bilen kültürlü kişiler bulunurdu. Buna İnşa Diva

Semah: Alevi ve Bektaşi topluluklarınca müzik eşliğinde oynanan, bir tür törensel jalk dansı.