Pleiotropi Nedir? Pleiotropi Hakkında Kısaca Bilgi

Pleiotropi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Pleiotropi:
Bir gen tarafından birden daha fazla karakterin belirlenmesi.

 

Genetik Terimi Olarak Pleiotropi:
Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Mitoz Bölünme: Ökaryot hücrelerin tipik çekirdek bölünmesi. Kopyalanarak sayısı iki katına çıkmış kromozomların profaz, metafaz, anafaz ve telofaz safhalarını geçird

Filtre: Akışkan olan sıvı yada gazı süzmeye yarayan gözenekli madde. Akışkandaki asıltı, çamursu ya da katı maddeleri ayırmaya yarar.

Ovulasyon: 1. Yumurtalıktan bir yumurtanın salınması. Ovaryumun graaffolikülünde olgun yumurtanın atılması. 2. Her ay genellikle bir yumurta hücresi olgunlaşa

Diploit Kromozom: İki takım halinde bulunan kromozomlara diploit kromozom denir. 2n ile gösterilir. Ökaryot canlıların vücut hücreleri diploittir.

Tuber: Yumru gövde. Patates gibi bazı bitkilerin besin depo eden şişkin yer altı gövdesi.

Kas: Vücudumuza biçim kazandıran, iskeletimizi ve iç organlarımızı hareket ettiren yapılara kas denir.