Piyasa Yapıcılığı Sistemi (Primary Dealer) Nedir? Piyasa Yapıcılığı Sistemi (Primary Dealer) Hakkında Kısaca Bilgi

Piyasa Yapıcılığı Sistemi (Primary Dealer) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Piyasa Yapıcılığı Sistemi (Primary Dealer):
Birincil piyasa işlemlerinde etkinliği artırmak, ikincil piyasaların işleyişini kolaylaştırmak amacı ile, hazine veya merkez bankalarının, borçlanma senedi ihracı (ihale), döviz müdahalesi türü işlemlerinde sadece belli kriterlere göre seçtiği banka ve diğer bazı kuruluşları taraf kabul ettiği bir sistemdir. Piyasa yapıcısı adı altında seçilen kuruluşlar, ikincil piyasalarda aralıksız işlem yapmak, kotasyon vermek, bir ihracın belli bir miktarını satın almak gibi yükümlülüklere sahiptir.

 

Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:

Karma Ekonomi: Üretim, tüketim, yatırım ve tasarrufların belirlenmesinde hem hükümetin hem de özel teşebbüslerin önemli rol oynadıkları ekonomik sistem.

Tümünü Yüklenim: İlerideki bir tarihte teslimatı veya nakit uzlaşması yapılmak üzere herhangi ibr malın veya finansal aracın bugünden alım satımının yapıldığı piyasala

Pozisyon Kapatma Emri: Açık pozisyonun kapatılması amacıyla verilen emir.

Eurobond: Çıkaran ülkenin veya kuruluşun, kendi ulusal para birimi dışındaki bir para birimi üzerinden ihraç ettiği menkul kıymetlerdir. (Eurobond)

Ticaret Fazlası: Bir ülke ihracatında ithalatı aşan miktar.

Emir İyileştirilmesi: Alış emirlerinde fiyatların yukarıya, satış emirlerinde aşağıya çekilerek fiyat önceliğinin değiştirilmesidir.