Parodi Nedir? Parodi Hakkında Kısaca Bilgi

Parodi Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Parodi:
Ağırbaşlı, ciddi bir yapıtın tümünü ya da bir bölümünü, biçimsel özelliklerini koruyarak onu yeni bir özle işleten yapıt.

 

Sanat Terimi Olarak Parodi:
Ciddi olduğu varsayılan bir yapıtın bir bölümünü ya da tümünü koşutlukları koruyarak alaya alan, biçimini bozmadan ona bambaşka bir içerik vererek, özle biçim arasındaki bu karşıtlıktan gülünç ve eleştirel etkiyi var eden oyun biçimi.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Parodi:
Ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak, biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki yaratan bir oyun türü.

 

Tiyatro Terimi Olarak Parodi:
Ciddi sayılan bir yapıtın bir bölümünü ya da tümünü alaya alarak biçimini bozmadan ona bambaşka bir öz vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç bir etki çıkaran tür.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Te'lif: Eser yazmak.

Münşî: Sanatlı düzyazı yazan kişiler. Münşilerin yazılarını toplayan dergiler münşeattır.

Teşbih: Benzetme sanatı.

Edebiyat Tarihi: Bir milletin bilinen ilk ürünlerinden başlayarak bütün edebî eserlerini, bunların yazarlarını, edebî tür ve dönemleri inceleyen ve yorumlayan bilim da

Yazılı Edebiyat: Edebiyatta yazılı belgelerin tümü. Türklerde Köktürk Yazıtlarıyla başlayan dönem.

Realist Edebiyat: Yazarın doğal ve toplumsal gerçeklere bağlı kalmasını, kendi duygu ve düşüncelerini yansıtmadan yazmasını ilke edinen edebî hareket.