Ödemeler Dengesi Nedir? Ödemeler Dengesi Hakkında Kısaca Bilgi

Ödemeler Dengesi Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Ödemeler Dengesi:
Bir yıl içinde, bir ülkede yaşayanlara öteki ülkelerde yaşayanlar arasında gerçekleşen her türlü ekonomik işlemi gösteren tablo.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Ödemeler Dengesi:
1- Bir ülkedeki bireylerin, firmaların ve devlet kurumlarının belirli bir dönem içinde diğer ülkelerin bireyleri, firmaları ve devlet kurumlarıyla gerçekleştirdiği uluslararası işlemlerin parasal değerlerini gösteren hesap tablosudur.

2- Bir ülkenin belirli bir zaman dilimi içinde dünyanın geri kalan kesimiyle yaptığı uluslararası işlemlerin parasal değerini gösteren hesap açıklaması. Açıklamada bir ülkedeki bireylerin, işletmelerin ve hükümet dairelerinin tüm diğer ülkelerde bulunanlarla yürüttüğü işlemlerin toplamı yer alır.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Ödemeler Dengesi:
Bir ülkenin borç ve alacaklarının karşılaştırılması.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Aşırı Nüfus: Belli bir gelişme düzeyinde, kaynaklarla toplam nüfus karşılaştırıldığında, nüfus miktarındaki bir azalmanın yararlı gözüktüğü nüfus hacmi. Bir bölged

Hava Kütlesi: Atmosferin sıcaklık ve nem bakımından benzer özellikler gösteren geniş parçalarına HAVA KÜTLESİ denir.

Hinterlant (Art Bölge): Bir kenti, kentler dizisini, liman ya da bölgeyi çevreleyen ve onunla yakın ekonomik ve toplumsal etkileşim içinde bulunan bölge.

Sucul Bitkiler: Su ortamında yaşamını sürdürebilen bitkiler.

Fasiyes: Genellikle tortullaşmanın, çökelmenin meydana geldiği ortam. Kara fasiyesi, deniz fasiyesi gibi.

Graben: Çöküntü hendeği. Kırık hatlar üzerinde çökme ile oluşmuş oluk. Yer kabuğunun kırılarak çökmesi ile oluşan çöküntü sahası.