Neozoik Zaman Nedir? Neozoik Zaman Hakkında Kısaca Bilgi

Neozoik Zaman Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Neozoik Zaman:
Günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. Üçüncü zamanın yaklaşık 63 milyon yıl sürdüğü tahmin edilmektedir.
Zamanın önemli olayları : Kıtaların bugünkü görünümünü kazanmaya başlaması. Linyit havzalarının oluşumu. Bugünkü iklim bölgelerinin ve bitki topluluklarının belirmeye başlaması. Alp kıvrım sisteminin gelişmesi. Nümmilitler ve memelilerin ortaya çıkışı. Üçüncü zamanı karakterize eden canlılar nummilit, hipparion, elephas ve mastadondur.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Yenilenebilir Enerji: Güneş ışığı, rüzgâr, akan su, jeotermal, biyolojik süreçler ve vb. doğal olarak varlığını sürdüren kaynaklardan elde edilen enerjidir.

Klimatizm: İklimden faydalanmaya dayalı turizm

Kalker (Kireçtaşı): Deniz ve okyanus havzalarında, erimiş halde bulunan kirecin çökelmesi ve taşlaşması sonucu oluşan taştır.

Anemometre: Rüzgarın esiş hızını ölçmek için kullanılan bir alet.

Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler: 1. Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır. 2. Dünyanın dönüş hızı aynıdır. 3. Yaşanan gece veya gündüz süresi aynıdır. NOT: Aynı enlem

Oğlak Dönencesi: Oğlak dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde bulunan, Ekvator'un 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.