Mütekabiliyet Nedir? Mütekabiliyet Hakkında Kısaca Bilgi

Mütekabiliyet Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mütekabiliyet:
Karşlıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir. Bir yabancı uyruklunun Türkiye’de bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekir.

 

Hukuk Terimi Olarak Mütekabiliyet:
karşılıklılık

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Mütekabiliyet:
Karşılıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye'deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir.

 

Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri:

Re'sen: Kendiliğinden, herhangi bir talebe gerek olmaksızın, demektir.

Yardımcı Siciller: Bunlara fer’i siciller de denir. Kısaca şunlardır; a) Mal sahipleri sicilli, b) Aziller sicili, c) Düzeltmeler sicili, d) Kamu orta malları sici

Mukayyet: Kaydedilmiş, tescilli.

Kontrol: Kadastro çalışmaları hukuki ve teknik açıdan tasarruf ve fen kontrol elemanları ve kontrol mühendisi tarafından kontrol edilir. Tapu fen işlemleri

Tenkis: Azaltma. Mirasta mahfuz hissenin ihlal edilmiş olması halinde, miras bırakan tarafından sağlığında yapılmış tasarrufun iptali için açılan dava.

Lüks: Bir dairenin en temel öğeler dışında, konfora yönelik daha fazla detaylarla donatılmış olması.