Mutasavvıf Nedir? Mutasavvıf Hakkında Kısaca Bilgi

Mutasavvıf Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mutasavvıf:
1. Tasavvufa bağlanan ve o yolda yürüyen kimse. (Tasavvuf: Allah'ın birliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği Vahdet-i vücud anlayışı ile açıklayan dinî ve felsefî akım)

2. Tasavvuf inançlarını benimseyip kendini Tanrı’ya ve Tanrısal hikmete vermiş, tasavvufla uğraşan, gizemciliği yaymaya çalışan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mutasavvıf:
1. Tasavvufçu, tasavvufu yaymaya ve tanıtmaya çalışan, tasavvuf yoluna giren kimse.

2. İslam’ın ahlaki değerlerini hayata katmayı ön plana çıkaran; insanın benliğini karartan, inançsızlık, cimrilik, korkaklık, kin, haset ve dedikodu gibi kötü davranışlardan kişiyi uzaklaştırmaya çalışan kimse.

3. Nefsin bütün mertebelerini geçmeye çalışarak nihai hakikati elde etmeye ve Hakk’a ulaşmaya çalışan, insani davranışlarda İslam’ın ahlaki prensiplerini huy ve karakter hâline dönüştürmeyi amaçlayan ve bütün bunları gerçekleştirmek için tasavvuf yoluna giren kimse.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Mutasavvıf:
1. Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Allah'a adamış kimse, herhangi bir tasavvuf yolunda mertebe katetmiş kişi.

2. Gafletten uzak olarak her an Hakk'ı zikreden, kalbini manevi kirlerden temizleyen ve Allah'tan başka her şeyi gönlünden çıkaran, ruhunu Hakk'kın zikri ile süsleyen tasavvuf ehline mutasavvıf denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mutasavvıf:
Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Allah'a adamış kimse, sofi.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Homo Sapiens: Günümüzde yeryüzünde var olan tek insan türüdür. Soyu tükenmiş olan Neanderhal ve Cro-Magnon insanları da bu türdendir. Büyük olasılık

On Emir: Yahudilikte ve Hristiyanlıkta, Tanrı'nın Sina Dağı'nda Hz. Musa'ya vahyettiğine ve iki taş tablet üzerine yazıldığına inanılan dinsel buyruklardır.

Gotik Tarzı: Batı ve Orta Avrupa'da resim, heykel, mimarlık ve müzik alanlarında XII. yüzyılın ortalarında Rönesans'a kadar süren sanat anlayışıdır. Büyüklük duygu

Kargı: Eskiden silâh olarak kullanılan, ucu sivri ve demirli uzun sırık, mızrak.

Avarız: Osmanlı Devleti'nde olağanüstü durumlarda özellikle de, savaş giderlerini karşılamak amacıyla toplanan vergidir. Tanzimat Dönemi'nde kaldırılmıştır.

Nüfuz: 1- İçine geçme. 2- Söz geçirme, güçlü olma.