Murakka Nedir? Murakka Hakkında Kısaca Bilgi

Murakka Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Murakka:
İstenilen kalınlığı sağlayacak kadar kağıdın birinin suyu diğerinin aksi yöne gelecek şekilde kola ile yapıştırılmasıyla elde edilen mukavvadan yapılan albüm. Üzerine hattatların ayrı ayrı kağıtlara yazdıkları hatlar, minyatürler, varaklar v.s. yapıştırılır.

 

Sanat Terimi Olarak Murakka:
Kıt'aların (tek bir sayfalık yazı) bir araya getirilmesiyle meydana getirilen yazı (Hat) albümü.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Murakka:
1- Hattatların ayrı ayrı kâğıtlara yazdığı ve bir araya toplanarak mecmua hâline getirilen meşk ve yazılara verilen ad. Hattatların meşknamesi. Bunların etrafı genellikle ebru ile süslenir.

2- Birkaç kâğıdın suları aksi yönde olmak üzere üst üste yapıştırılmasıyla elde edilen mukavvaya verilen ad. Üzerine yazı sayfası yapıştırılır veya cilt kapağında kullanılır.

3- Bir kaç tabaka kâğıt bir tahta üzerine dört kenarından yapıştırılır ve her tarafı yapışmak üzere ne kadar kalın istenilirse o kadar tabak kâğıt konulup vücuda getirilen bir mukavvadır. Bir de bunların üzerine yapıştırılan Sülüs ve Nesih yazılara da Murakka' denir.

 

Benzer Arkeoloji Terimleri:

Narthex: Erken Hıristiyan bazilikalarının dar ve uzun giriş holü.

Antonius: Octavianus (Augustus) ile Roma'yı yöneten ve M.Ö. 30 yılında kendini yılan sokturarak öldüren Mısır kraliçesi Kleopatra'nın ünlü sevgilisi.

En'am: En'am suresi ile diğer Kur'an surelerinin bir kısmını içeren kitaba verilen ad. En-am-ı şerif de denilir.

Erken Minoa: Girit'te yaklaşık olarak M.Ö. 3000-2000 yılları arasındaki Erken Tunç Çağı seramik dönemi'ne verilen ad.

Hieron: İnsanlarca kutsal kabul edilen alan, tapınak ya da kutsal yerlere verilen ad.

Exedra: Heykel altlıklarını kapsayan ve aynı zamanda oturma yeri olarak da kullanılan, dikdörtgen ya da yarım daire biçimli açık girinti.