Mescid-i Aksa Nedir? Mescid-i Aksa Hakkında Kısaca Bilgi

Mescid-i Aksa Terimi Hakkında Bilgiler

Genel Türkçe Terimi Olarak Mescid-i Aksa:
Kudüs'te, çok eskiden gelen peygamberlerin yaptırdıkları meşhur mabet.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mescid-i Aksâ:
En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'dedir. İlk kıblemizdir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir. Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibadet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Mescid-i Aksâ:
En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'tedir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir.Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibâdet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir. (İbn Mâce, Salât, 197).

 

Benzer Genel Türkçe Terimleri:

Çoğunluk: Sayı üstünlüğü, sayıca çokluk, ekseriyet, azınlık karşıtı. "Toplantıda kabul etmeyenler çoğunluktaydı." "Çoğunlukla evde oturup televizyon izleriz."

Varsıl: Maddi gücü iyi, parası ve malı çok olan, zengin. "Varsıl komşusu sık sık kendisine destek olurdu." "Allah varsıl dostlarının sayısını arttırsın."

Marangozluk: 1. Marangozun yaptığı iş. "Bizim mahallede yıllarca marangozluk yaptı." 2. Marangozun zanaatı. "Marangozluk öğrenmesini çok istiyorum."

Doxa: Sanı

Yılgın: 1. Yılmış, korkmuş olan. 2. Bıkmış, usanmış. 3. Morali bozulmuş, çökmüş.

Okka: 1283 gramlık veya 400 dirhemlik ağırlık ölçüsü birimi, kıyye.