Manto Nedir? Manto Hakkında Kısaca Bilgi

Manto Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Manto:
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.

 

Coğrafya Terimi Olarak Manto:
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.

2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Deprem Terimi Olarak Manto:
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Mitoloji Terimi Olarak Manto:
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Gökada: 1. On milyon ila bir milyar arasında yıldız ve bu yıldızların hammaddeleriyle artakalanlarını barındıran dev yıldız toplulukları. 2. Bir araya gelm

Messier Kataloğu: Charles Messier'in kuyrukluyıldızlarla karıştırmamak için hazırladığı, 110 parlak gökada, bulutsu ve yıldız kümesi içeren katalog.

Astromatematik: Çekim kuvveti altındaki gök cisimlerinin yörüngelerinin hesaplanması, gözlemsel verilerin sayısal olarak değerlendirilmesini konu edinir.

Dönence: 1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler.

Parçalı Güneş Tutulması: Güneş tekerinin yalnız bir parçası üstüne Ay gölgesinin düşmesi sonucu görülen gün tutulması.

Atmosferik Soğurma: Atmosferden geçen ışığın maddeyle etkileşmesi sonucu zayıflaması.