Manda Nedir? Manda Hakkında Kısaca Bilgi

Manda Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Manda:
1- Yabancı bir devletin güdümü altına girmek, egemenlik kaybı.

2- Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri kendi kendilerini yönetecek seviyeye gelinceye kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bir büyük devlete verilen vekillik.

 

Hukuk Terimi Olarak Manda:
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Manda:
1- 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kimi az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya dek Uluslar Birliği adına yönetmek üzere kimi büyük devletlere verilen vekillik.

2- Bir devletin başka bir devletin yönetimine girip dış işlerinde yetkisiz, iç işlerinde bağımsız olma durumu.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Manda:
I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek düzeye eriştirip bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Birleşmiş Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen vekillik.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Seyfiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. Osmanlı toplum yapısında "Seyfiye Sınıfı" idari ve askerî silahlı kuvvetlerin y

Kaynak: Tarihi olaylar ve olgular hakkında bilgi veren her türlü yazılı, yazısız, sözlü, görsel malzemeye (bilgi, belge, ve veri) kaynak denir.

Bab-ı Hümayun: Topkapı Sarayı'nın ana giriş kapısıdır.

Vakıf Arazi: 1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

İstihkam: Askerlikte, savunma yada saldırı amaçlı yapıların tasarım ve yapımı ile ulaşım ve iletişim hatlarının yapımını yerine getiren savaşçı sınıfd

Kubbealtı: Topkapı Sarayı içerisinde, Osmanlı vezirlerinin toplanıp devlet işlerini görüştükleri, divan toplantılarının yapıldığı yerdir.