Malakâri Nedir? Malakâri Hakkında Kısaca Bilgi

Malakâri Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Malakâri:
Yapıların daha çok iç yüzeylerinde kullanılan ve yüzeysel alçı kabartmanın renklendirilmesi ile elde edilen bir süsleme tekniği.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Malakâri:
Yapıların daha çok iç yüzeylerinde kullanılan ve yüzeysel alçı kabartmanın renklendirilmesi ile elde edilen bir süsleme tekniği.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Malakari:
Tavan ve duvarlara alçı ile az kabartma olarak yapılan tezyinat. Kabartmalar gayet az kalınlıktadır ve ekseriya bir santimi geçmez. Bu tarz işe malakarî denilmesi, mala gibi küçük bir aletle yapıldığı içindir.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Cumba: 1. Geleneksel Türk evlerinin pencerelerinin önünde sokağa doğru çıkma yapan kafesle örtülü bölüm. 2. Yapıların üst katlarında, ana duvarların dışın

Akrolit: Gövdesi ahşaptan yapılmış antik yunan heykellerini tanımlamak için kullanılan terim.

Sofa: Anadolu Türk evlerinde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol.

Alegorik: Bir düşünce, bir kavram veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırmak üzere kullanılan heykel, resim ya da şekiller.

Takviye Kulesi: Bir yapının sağlamlığını pekiştirmek amacıyla yapının mimari dokusuna uygun bir şekilde inşa edilen kule.

Piktografi: Bir nesneyi ya da düşünceyi bir resimle sembolleştirmek. Piktografik, yani resimli yazılar yazının en eski örnekleridir.