Makam-ı İbrahim Nedir? Makam-ı İbrahim Hakkında Kısaca Bilgi

Makam-ı İbrahim Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Makam-ı İbrahim:
Hz. İbrâhim (a.s)'ın Kâ'be'yi inşâ ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca da'vet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâ'be'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâ'be'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Makam-ı İbrahim:
İbrahim'in Makamı demektir. Hz. İbrahim (a.s)'ın Kâbe'yi inşa ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca davet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâbe'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâbe'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

 

Benzer Hac ve Umre Terimleri:

Menasik: Hac ve Umrenin eda edilişiyle ilgili amellerin tamamına menasik denir. Hacla ilgili fiil ve ibadetler.

Haccın eda şekilleri: Haccın eda şekilleri de aynı şekilde üçtür. Bunlar İfrad, Temettü ve Kıran'dır.

Teşrik: Et kurutmak, suya kandırmak, gördüğü rüya üzerine düşünmek demektir.

Mikat: Hill bölgesinde dünyanın diğer bölgelerinden ayıran sınırlardır. Harem ve Hill bölgeleri dışında yaşayan dünya Müslümanları, Hac veya Umre yapmak niye

Kisve: Saf ipekten dokunan ve üzerinde ayetler yazılı olan siyah renkli Kâbe örtüsüdür. Ayrıca Kâbe'nin iç duvarları da yeşil ve beyaz karışımı renklerden ol

Bab-ür Rahme: Rahmet Kapısı. Medine'de Peygamber efendimizin yaptırdığı mescidin batı duvarındaki kuzey köşesine yakın olan kapısı.