Mahya Nedir? Mahya Hakkında Kısaca Bilgi

Mahya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahya:
Ramazan ayında, kandiller-de, dinsel bayramlarda ca-milerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil-lerle ya da elektrik ampulle-riyle oluşturulan ve geceleri ışık verilen yazı ya da resimdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mahya:
Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mahya:
Çatının en üst sınırı ve aynı zamanda iki saçaktan yükselen çatı yüzeylerinin yatay bir doğru boyunca kesiştiği ara kesittir. Birbirine paralel olmayan saçaklardan yükselen çatı yüzeylerinin kesişmesi ile yükselen mahyalar ortaya çıkar.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mahya:
Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

İnşaat Terimi Olarak Mahya:
Çatıda iki eğik yüzeyin, dışta 180 dereceden büyük bir açı yaparak birleştiği çizgi.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu): Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs 1920'd

Bedeviler: Arap Yarımadası'nda çöllerdeki vahalarda konaklayarak koyun, keçi, at ve develeri besleyerek yaşamını sürdüren göçebe Arap topluluğudur. Arap Yarımada

Anadolu Hisarı: İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında 1395'de I. Bayezid (Yıldırım) tarafından İstanbul'un kuşatılmasına destek olması için yaptırılmış bir kaledir.

Buhari ( 810-870 ): Sünni İslam kültürünün en önemli ilahiyatçısıdır. Sahih-i Buhari adlı kitabı, Hz. Muhammet'in hadislerini içerir. Sunni İslam dünyasında, Kuran'dan

Mitoloji: Mitleri konu alan, doğuşlarını araştıran, anlamlarını inceleyen yorumlayan bilimdir.

Bab-ı Hümayun: Topkapı Sarayı'nın ana giriş kapısıdır.