Krom Nedir? Krom Hakkında Kısaca Bilgi

Krom Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Krom:
Atom numarası 24, atom ağırlığı 52,01, yoğunluğu 6,92 olan, 1514 °C'de eriyen, ısıya dayanıklı, havada oksitlenmeyen bir element.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Krom:
Gümüş gibi parlak, mavimsi beyaz, kolay kınlan sert bir madendir. Havaya karşı çok dayanıklıdır, nemli havada bozulmaz, yani paslanmaz. Bu niteliğinden dolayı, paslanma olasılığı büyük olan madenlerden birçoğu ince bir krom tabakası ile kaplanır (kromlama). Krom doğada filizleri çok olan bir madendir. Krom, doğada genellikle kristal halde bulunur. Dünyamızın katılaşması sırasında ilk kristalleşen elementlerden biridir. Krom cevheri başlıca metalurji, kimya, refrakter ve döküm kumu sanayinde kullanılır. Metallurji sanayinde krom; ferrokrom, ferro-siliko-krom, krom bileşikleri, ekzotermik krom katkıları, diğer krom alaşımları ve krom metali şeklinde tüketilir. Krom kimyasalları paslanmayı önleyici özellikleri dolayısıyla uçak ve gemi sanayinde yaygın olarak ; kimya endustrisinde de sodyum bi-kromat, krumik asit ve boya hammaddesi yapımında, metal kaplama, deri tabaklama, boya maddeleri (pigment), seramikler, parlatıcı gereçler, katalistler, boyalar, organik sentetikler, konserve yapma ajanları, su işleme, sondaj çamuru ve diğer birçok alanda tüketilir.

 

Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri:

Aşar: Eskiden tarım ürünlerinden onda bir oranında alınan vergi.

Raks: Bir tür dans.

Satıh: Yüz, yüzey, alan.

İnkişaf: 1- Gelişme, gelişim. 2-. Meydana çıkma, aşikâr olma.

Metropolit: Ortodoks mezhebinde Patrikten sonra gelen ve bir bölgenin din işlerine başkanlık eden din adamı.

Kilikya (Klikya): Bugünkü Seyhan (Adana) ve İçel (Mersin) illeri ile Konya ilinin güneyini ve Antalya ilinin doğusunu içine alan bölgeye eskiden verilen ad.