Köşk Mescit Nedir? Köşk Mescit Hakkında Kısaca Bilgi

Köşk Mescit Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Köşk Mescit:
1. Genellikle Sultan Hanı adı verilen bir dizi XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu kervansarayının avlu ortasında dört kemer üstünde yer alan mescit bölümüne verilen ad. Osmanlı döneminde de kullanılmıştır.

2. Anadolu Selçuklu kervansaraylarında avlunun ortasında yer alan ve dört kemerle taşınan, kare planlı bir altyapı üzerinde yükselen küçük mescit.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Köşk Mescit:
Genellikle Sultanhanı adı verilen bir dizi 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu kervansarayının avlu ortasında dört kemer üstünde yer alan mescit bölümüne verilen ad. Osmanlı döneminde de kullanılmıştır.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Gölge Işık Düzeni: Yalnızca batı resim sanatına özgü bir kavram olan "gölge-ışık düzeni", sanatsal gerçekliğin yeniden üretilmesi için gerekli olan bir yanılsama tekniği

Küfeki Taşı: Basınç altında kaynaşmış kum taneciklerinden oluşmuş, işlenmesi nispeten kolay olan ve su geçirmeyen bir taş cinsi.

Etüt: 1- Herhangi bir konuda derinlemesine, ayrıntılı araştırma ve inceleme. 2- Resimde uzun süreli ayrıntılı çizim ve boyama alıştırmaları.

Zooloji: Hayvanların sınıflandırılması, dağılımı, davranışı, yapıları ve görevleri ile ilgili bilim dalı.

Örgü: Mimaride, küçük boyutlu taş, tuğla, kerpiç gibi ögelerin yan yana ve üst üste yerleştirilerek duvar yapılması işlemi.

Karnaval: Hıristiyanların belli dönemlerde renkli, komik ve şaşırtıcı kılıklara girerek yaptıkları şenlik ve eğlence dönemi.