Koltuk Nedir? Koltuk Hakkında Kısaca Bilgi

Koltuk Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Koltuk:
1- Murakkaların ilk satırını teşkil eden sülüs yazıdan sonra, nesih yazı ile o satırdan kısa olarak yazılan satırların iki tarafında kalan boş kısımlar hakkında kullanılan bir terimdir. Bunlara tezhip yahut altın tozundan zerefşan süs yapılırdı». Divanlarda da yazılı sayfaların uygun kare şeklindeki boşluk kısımlarına tezhip yapılarak koltuk adı verilmiştir, Buna koltuk işleme denir.

2- Hat yazılırken yazılı sahifelerin uygun köşelerinde özellikle tezhip yapılmak üzere boş bırakılan köşelerdeki kare veya dikdörtgen şeklindeki alanlardır.

3- Yazılı sahifelerin münasip müstakil kareli köşelerine ıtlak olunur ki icabında buraları boş bırakmayarak tezhip yapılır. Buna koltuk işleme tesmiye edilir. Karamemi'nin tezhip ettiği Divanda koltukların sayısız örnekleri vardır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Koltuk:
Kol dayamak için yan parçaların bulunan geniş oturma, dinlenme öğesi.

 

Denizcilik Terimi Olarak Koltuk:
Bir teknenin aborda olduğu yere sıkılması için baş ve kıç omuzluklardan verdiği halat. 

 

Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:

Tezhib (Tezhip): Yazma kitaplarla murakkalarda, boya ve altın tozu ile yapılan her türlü süsleme, işine tezbib(Tezhip) denilir. Böyle eserlere müzehheb, tezbib yapanla

Varak Altın: Altın Varak ile ilgili bilgilere bakınız.

Kırtıklama (Hatt-ı Münkesir): Boya ile kitrenin uyumsuzluğundan meydana gelen bozuk ebruya denir.

Mümsiha: Hattatlarla kâtiplerin kalemin mürekkebini silmek için kullandıkları beze verilen ad. Bu bez siyah ve yumuşak olurdu.

Kâtibi Kalemtıraş: Bıçak biçimli eski kalemtıraşların bir çeşidi. Ucu dönük biçimliydi. Safi adlı sanatkârın yaptığı kâtibi kalemtıraşlar meşhurdur.

Madalyon Süsleme: Tezhipte ve ciltçilikte kullanılan beyzî ve dilim süsleme motifi.