Kızıl Dev Nedir? Kızıl Dev Hakkında Kısaca Bilgi

Kızıl Dev Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kızıl Dev:
Güneş gibi yıldızlarda merkezdeki füzyon tepkimeleriyle hidrojen helyuma dönüşürken çekirdeği ağırlığı artar. Çekim kuvvetinin de artması içe doğru çökmeyi artırır ve merkezdeki sıcaklığı 100 milyon Kelvin sıcaklığa çıkarır. Bu durumda merkezdeki termonükleer tepkimeler merkezden dışarı doğru kayar. Dış tabakalarda oluşan tepkimeler Güneş'i genişlemeye zorlar. Güneşin bu evresinde dış tabaka genişlemiş, iç sıcaklık artmış ve kırmızı bir görünüm alacaktır. Genişleme sonucu Güneş, Merkür, Venüs ve Dünya'yı bile içine alacaktır. Bu tür yıldızlara kızıl dev denir.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Dünya Dışı Gezegen Bilimi: Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji

Üstnova: Parlaklığı birden bire 19 kadir yöresinde değişerek parlayan değişen yıldız türü. Süpernova.

Dış Merkezlik: Bir konik üzerindeki noktaların odağa ve doğrultmana uzaklıkları oranı. Elips ve hiperbolde bu oran, odaklar uzaklığının büyük eksene oranına eşittir.

Kavuşma Konumu: Güneş ile herhangi bir gezegenin, Güneş ile Ay'ın Yer'e göre aynı hizada ve aynı yanda ( uzanım 0° )bulunduğu konum.

Arkabahçe Gökbilimcisi: Gönüllü gökbilimci ile aynı anlamdadır.

Antimadde: Karşıt parçacıklardan oluşan ve maddeyle bir araya geldiğinde birbirini yok ederek enerjiye dönüşen madde.