Kişilik Nedir? Kişilik Hakkında Kısaca Bilgi

Kişilik Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kişilik:
1- Bir insanı diğer insanlardan ayırıp kendine özgü kılan bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinin bütünüdür. Kişiliğin kökeninde, insanları birbirlerinden ayıran duygu, düşünce ve davranışlardaki benzerlik ve farklılıklar vardır.

2- Bireye özel olup onu diğerlerinden ayıran özellikler kümesi. Bunlar bireyin ve onun çevresindekilerle ilişkisinin özelliğini oluşturan ögeler (treytler), uyum stratejileri, başa çıkma davranışları ve savunma mekanizmalarını kapsar.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kişilik:
Bir kimseye özgü belirgin özellik manevi ve ruhi niteliklerin bütünü, şahsiyet.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Kişilik:
1. Bir kimseye özgü belirgin özellik, manevi ve ruhsal niteliklerinin bütünü, şahsiyet.

2. İnsanlara yakışacak durum ve davranış.

3. (toplum bilimi) Bireyin toplumsal hayatı içinde edindiği alışkanlıkların ve davranışların bütünü.

4. (sıfat) Herhangi bir kişi için, herhangi bir kişiye yetecek miktarda olan.

5. (sıfat) Herhangi bir sayıda kişiden oluşan.

6. (halk ağzında) Yabanlık.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kişilik:
1. Bireyde yapıların, davranış biçimlerinin, düşünüş özelliklerinin, ilgilerin, eğilimlerin, yeteneklerin, yönelişlerin ve ruhsal durumların karakteristik bir bütünleşmesi durumu.

2. Bir kimseye özgü belirgin özellik, manevi ve ruhsal niteliklerinin bütünü, şahsiyet.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Kişilik:
Bir kişiyi başkalarından ayıran bireye özgü ve tutarlı olarak gösterilen bilişsel, duygusal ve davranışsal özelliklerin tümü.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Bastırma: 1- Belirli ruhsal etkinlik ve süreçleri, kişinin isteği dışında bilinçaltına itmesi ya da bu itilenlerin bilinç alanına çıkmasının önlenmesi. 2- An

Hukuk Devleti: İnsan hakları ve kişi hak ve özgürlüklerine dayanan evrensel hukuk kurallarına göre yapılan yasaların, yönetim görevini üstlenen kişi ve organları da

Estetik Değer: Bir sanat eseri karşısında sujenin ortaya koyduğu değer estetik değerdir. Yani güzel değeridir. Sanat eserinin beğeni ya da haz duygusu yaratan özelli

Yeni olguculuk (neopozitivizm): Matematiğin ve mantığın düşünme yöntemleriyle felsefeye güvenilir yeni bir temel sağlama çabası.

Tek (Üniter) Devlet: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasalar geçerlidir. Tek bir siyasi otorite mevcuttur.

Süreç (Proses): Belli bir düzen içinde yinelenen, ilerleyen, gelişen olay ya da eylemler dizisi. Belli bir sonuca ulaşan düşünce akışı.