Kazasker Nedir? Kazasker Hakkında Kısaca Bilgi

Kazasker Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kazasker:
İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kazasker:
En yüksek ilmi rütbe, günümüzün adalet bakanı. İmparatorkuğun Asya ve avrupa bölümlerindeki kadıların başı (Rumeli Kazaskeri, Anadolu Kazaskeri.)Kadı ve müderrislerin atama ve tayin işleri ile ordu mensupları ile ilgili davalara ve devleti ilgilendiren davalara bakmaktan sorumlu olan kişi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kazasker:
Osmanlı Devleti'nde;

1- Divan-ı Hümayunda büyük davalara bakarlardı.

2- Kadıların ve Müderrislerin atamalarına ve görevden almalarına bakarlardı.

3- Adalet, eğitim, kültür ve din işlerinden sorumlu Divan üyesiydi. Askeri davalara bakarlardı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kilikya: İlkçağ'da Anadolu'nun güneyinde Göksu, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının suladığı, Toros Dağlarının kuşattığı, şimdiki Mersin ve Adana çevresine verilen a

Gazi: İslam inanışına göre din uğruna yapılan kutsal savaşlara (cihat) katılanlara verilen addır.

Şakir: Şükreden.

Tanıma: Bir devletin varlığını başka devletlerin de kabul etmesi. Tanımadan sonra devletlerarasında siyasal ilişkiler kurulur.

Kağan: Hanların bağlı olduğu devlet başkanı, hakan, imparator.

Araştırmacı Tarih: Yer ve zaman verilerek, olayların neden ve sonuçlarını objektif bir biçimde inceleyerek, aralarında bağlantı kurmaya çalışan tarih çeşididir. Olaylar