Kanun Hükmünde Kararname Nedir? Kanun Hükmünde Kararname Hakkında Kısaca Bilgi

Kanun Hükmünde Kararname Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir kanunla (Yetki Kanunu) yetki vermesi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yetki kanunu çerçevesinde belli konuları düzenlemek amacıyla çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır. Bunlar tıpkı kanunlar gibi resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerler. (Örnek; Bakanlar Kurulunun TBMM'den aldıkları yetki kanunu çerçevesinde memur maaşlarında düzenleme yapmayı içeren Kanun Hükmünde Kararnameler).

 

Siyaset Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
TBMM tarafından verilen bir yetki kanununa dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve kanun gücünde olan hukuki düzenlemelerdir.

 

Hukuk Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı yetki kanununa dayanarak, Bakanlar kurulunca belli konuları düzenlemek Üzere çıkarılan yazılı hukuk kuralları.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Bina: Kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet et

Kişi: Haklara ve borçlara sahip olabilen varlıklar.

Re-Organizasyon: Bkz. Yeniden Yapılanma.

Göçmen (Muhacir): Yaşadığı ülkeyi, sosyal, ekonomik ve/veya siyasî sebeplerden dolayı terk etmek mecburiyetinde kalıp, başka bir ülkeye yerleşen veya yerleşmek isteyen

Çatı Eğimi: Çatı ile binanın yan duvarı arasında meydana gelen açı.

Trampa: Bir malın başka bir malla veya bir hakkın başka bir hakla değiştirilmesini konu alan sözleşme.