Kana Rakamları Nedir? Kana Rakamları Hakkında Kısaca Bilgi

Kana Rakamları Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Kana Rakamları:
1- Bir gemi teknesinin ne kadar su çektiğini (suya battığını) öğrenmemize yarayan, her iki bordada baş, vasat ve kıç taraflardaki rakamlardır. "Draft rakamları " da denilir

Kana rakamlarından draftın nasıl okunacağı bilinmelidir; İskele tarafta metrik birime göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası düşey boşluklar 10 cm, Sancak tarafta (Romen rakamlarıyla) kadem (fit) birimine göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası 6 pustur (inçtir).


2- Gemilerin çektikleri su derinliğini göstermek için baş ve kıç dikmeler hizasına sancak ve iskele taraflara desimetre veya feet cinsinden çizilmiş rakamlar. (Romen ve italik) 

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Şeytan Çarmıhı: İki halat arasına ağaç veya demir basamaklar konarak yapılan ve yan mataforalarına personelin filikalara binmesi için sarkıtılmış merdivenlere denir.

Çanaklık Astarı: Çanaklığa değen yelkenlerin aşınıp yıpranmaması için yelkenlerin kıç tarafa bakan yüzlerine dikilen ikinci kat astar.

Valf: Borulardaki sıvıların akışlarını kontrol etmeye yarayan bir çeşit vana.

Yıllık Gemi Sağlık Cüzdanı: Türk limanları arasında çalışan ve kabotaj hakkına sahip iki yüz elli net tona kadar olan gemilere yapılacak sağlık denetimi sonrasında bir yıllığına

Roda: 1- Kullanılmamış, açılmamış nebati halat sargısı.  2- Herhangi bir bitkisel, sentetik veya tel halatı usulüne göre sarmaya roda etmek denir.

Baş: Genel anlamda bir geminin, filikanın, teknenin ön tarafına denir. Bu kısımda teknenin baş bodoslaması, baş üstü ve omuzlukları vardır.