Jeoloji Nedir? Jeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Jeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeoloji:
1- Yer Bilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer ) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

2- Dünyanın katı maddesinin, içeriğini, yapısını, fiziksel özelliklerini, tarihini ve onu şekillendiren süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

3- Yerin oluşumunu, yapısını, yer kabuğunun gelişim evrelerini ve yer hareketlerini inceleyen bilim dalı.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Jeoloji:
Yer Bilimi

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Jeoloji:
Yer yapısını inceleyen bilim, yer bilimi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Jeoloji:
Dünyanın fiziksel yapısı, faaliyeti ve tarihi ile uğraşan bilim dalı.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Jeoloji:
Yerkabuğunu oluşturan kayaç ve katmanların yapısını ve evrimini inceleyen bilim dalı.

 

Deprem Terimi Olarak Jeoloji:
Yerbilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

 

İnşaat Terimi Olarak Jeoloji:
Yerbilim, yer bilimi.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Lokomotif: Treni hareket ettiren motorun bulunduğu demiryolu taşıtı

Gerçek Alan: Yer şekillerinin engebe, eğim ve yükseltilerini dikkate alarak hesaplanan alandır. Türkiye'nin gerçek alanı 814.578 km² 'dir.

Taban Suyu: Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır. Marmara Bölgesi'ndeki ovalar

Kırç: Aşırı soğumuş su taneciklerinden oluşan bir sis uzun süre yerde kaldığında, su taneciklerinin soğuk cisimlere çarparak buz haline geçmesidir.

Kumul: Rüzgârla taşınmış ve bir yerde birikmiş kum yığınları.

Traverten: 1-Kalsiyum biokarbonatlı yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonatın çökelmesi sonucu o