Jeoloji Nedir? Jeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Jeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Jeoloji:
Yerbilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Jeoloji:
Yer Bilimi

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Jeoloji:
Yer yapısını inceleyen bilim, yer bilimi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Jeoloji:
1- Yer Bilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer ) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

2- Dünyanın katı maddesinin, içeriğini, yapısını, fiziksel özelliklerini, tarihini ve onu şekillendiren süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

3- Yerin oluşumunu, yapısını, yer kabuğunun gelişim evrelerini ve yer hareketlerini inceleyen bilim dalı.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Jeoloji:
Dünyanın fiziksel yapısı, faaliyeti ve tarihi ile uğraşan bilim dalı.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Jeoloji:
Yerkabuğunu oluşturan kayaç ve katmanların yapısını ve evrimini inceleyen bilim dalı.

 

İnşaat Terimi Olarak Jeoloji:
Yerbilim, yer bilimi.

 

Benzer Deprem Terimleri:

Deprem Kaydı: Depremlerin, nükleer patlamaların vb. olayların yeryüzünde yol açtığı sarsıntıları kaydeden aracın (sismograf) yaptığı kayıt, sismogram.

Litosfer (Taşküre): Yerkürenin dış kısmında yaklaşık 70-100 km kalınlığındaki katman. Kıtalar ve okyanuslar Litosfer içerisinde yer alırlar.

Çekiçleme Etkisi: Bitişik durumda olan binaların kat adetlerinin veya döşeme seviyelerin farklı olması durumunda deprem anında çarpışma nedeniyle ortaya çıkabilecek dur

Aletsel Dönem Depremleri: 1900’den günümüze aletsel ölçümlerle kaydedilen depremler.

Alüvyon: Suyun biriktirdiği kil, silt, kum, çakıl, taş ve jeolojik aşınma sonucu ortaya çıkmış diğer malzemeler.

Sismometre: Sismik enerjiyi elektrik voltajına çeviren sismik kayıt aleti veya sistemi. Birbirlerine dik üç jeofon hareketin üç bileşenini kaydetmekte kullanılır.