İyon Düzeni Nedir? İyon Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

İyon Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni:
Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

 

Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Soyutlaştırma: Yüzey ya da hacim sanatlarında gerçek figür, şekil ve kompozisyonların tanınamayacak derecede yalınlaştırılması.

Skolastik: İnanç ve bilgiyi kiliseyle, özellikle Aristoteles'in bilimsel sistemini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Eksen: Resimde ve mimari eserlerde doğrultuları belirleyen varsayımsal çizgi.

Profil: 1- Yandan görünüş. İnsanın yüzünün yandan görünüşü. Bir kişi veya eşya için ayırt edici özelliklerin bütünü. 2- Bir şeyin yalnız yan taraftan bakıl

Renk (Hue): Renk tonu, renk. Bir renge daha teknik ve spesifik olarak değinilirken kullanılır.

Ekslibris (Exlibris): 1- Bir kimsenin isminin baş harflerini ilgili bir resimle birlikte düzenleyip sembolize etmek. Bu semboller etiket olarak hazırlanır ve kişinin sahip