İtiraz Nedir? İtiraz Hakkında Kısaca Bilgi

İtiraz Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İtiraz:
Bir şeyin sonucunu kabul etmemek, başka türlü yapılmasını istemek.

Kadastro tespitine itiraz: Kadastro tutanaklarında belirtilen hususlara bu tutanaklar askı ilanına çıkarılıncaya kadar kadastro komisyonuna itiraz edilebilir. İtirazın mutlaka bir belgeye dayalı olması gerekir.

Red kararına itiraz: Tapu sicil müdürlüklerince mevzuata aykırı görülen talepler yazılı bir kararla reddedilir. Bu redde karşı 30 günlük süre içerisinde müdürlüğün bağlı bulunduğu Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Bu karara karşı da Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir.

 

Reklamcılık Terimi Olarak İtiraz:
Potansiyel bir müşterinin ürüne sahip olma isteğine direnmesi.

 

Hukuk Terimi Olarak İtiraz:
Yapılan bir hukuki işleme veya verilen bir karara karşı; kanunun gösterdiği şekilde ikinci bir kez inceleme istemi. Karşı çıkış; takışma; karşı koyma.

 

Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri:

İpotek Alacağının Temliki: İpotek alacağının resmi senetle veya noterde düzenlenmiş bir sözleşme ile alacaklı tarafından bir başkasına devredilmesi işlemidir.

Bütünleyici Parça: Bir eşyayı tamamlayan ve asıl eşya zarar görmeden ondan ayrılmayan parça.

Ahz-u Kabza: "Bedeli tahsil etmeye" demektir. Daha çok vekâletnamelerde geçer, satış bedelini tahsil edebilmek yetkisi, anlamına gelir.

Parsel: 1. Sınırları haritalarla belli edilmiş arazi parçasıdır. Bu harita kadastro haritası ise kadastro parseli, imar haritası ise imar parseli adı verilmek

Temyiz: Bir mahkeme kararının bir üst mahkeme tarafından incelenmesinin istenmesi. Mahkeme kararına dilekçe ile süresinde itiraz edilirse bu karar Yargıtay'ca

Daire: Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.