İdeoloji Nedir? İdeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

İdeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak İdeoloji:
Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdeoloji:
1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî ve estetik düşünceler bütünü.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Restitüsyon: Zarar görmüş tarihi bir binayı aslına uygun yeniden inşa etmek.

Nizamname: Bir kurumun nasıl işleyeceğini açıklayan hükümlerin bütünü, tüzük. "1867'deki bir nizamname ile mülk toprakların yabancıya satışı serbest bırakılmışt

Tüketim: 1. Mal ve hizmetlerden yararlanma, tüketme işi. 2. Üretilen veya yapılan şeylerin kullanılıp harcanması, yoğaltım, istihlak, üretim karşıtı. 3.

Ziraat: Tarım.

Ziynet: Süs, bezek.

Analiz birimi: Benzer tüm birimlerin özet tanımlarını oluşturmak ve aralarındaki farkları ifade etmek için üzerinde gözlem yapılan bireyler, gruplar, örgütler, nesne