İdare Amiri Nedir? İdare Amiri Hakkında Kısaca Bilgi

İdare Amiri Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak İdare Amiri:
TBMM Kampusu içerisinde düzeni ve güvenliği sağlamak, Meclis'e girişte kolaylık sağlayan özel giriş kartlarını vermek, Meclis içersinde dağıtılacak kitap, broşür, davetiye gibi basılı evrakların dağıtımına izin vermekle görevli Başkanlık Divanı üyesidir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak İdare Amiri:
TBMM’nin idari ve malî işleri ile kolluk işlerini yürütmekte Başkan’a yardımcı olmak, TBMM’deki özel törenleri idare etmek, TBMM araç giriş kartlarını dağıtmak, TBMM’de sükûnet ve düzeni korumak, görüşmelerin açıklık ve serbestliğini sağlamak, gereken hâllerde TBMM’deki emniyet kuvvetinin kullanılmasını temin etmekle görevli Başkanlık Divanı üyesidir. Sayıları üçtür; ancak, Danışma Kurulunun önerisi üzerine Genel Kurul bu sayıyı artırabilir.

 

Benzer Siyaset Terimleri:

Üye Tamsayısı: Anayasa'da belirlenen toplam milletvekili sayısı olup, 550'dir. Çeşitli nedenlerle Meclis üyeliklerinde boşalma olması bu sayıyı değiştirmez.

Gizli Oylama: Milletvekilinin hangi yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belli olmadığı oylama şeklidir. Üzerinde hiçbir işaret bulunmayan beyaz (kabul), kırmızı (

Komisyon Uzmanı: Komisyonlara yasama bilgi desteği sunan, komisyon raporlarını yazan kariyer meslek görevlileridir.

Başbakan: Hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başı, kabinenin başı, başvekil.

Kanun (Yasa): TBMM tarafından çıkarılan ve yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanınca yayımlanması gereken hukuki düzenlemelerdir.

Ara Seçim: TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılan seçimdir. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geç