Hikaye (Öykü) Nedir? Hikaye (Öykü) Hakkında Kısaca Bilgi

Hikaye (Öykü) Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Hikaye (Öykü):
Olmuş ya da olabilecek olayları yere ve zamana bağlayarak bir kurgu içinde anlatan, insan yaşamından kesitler sunan kısa yazı türüne hikâye(öykü) denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Hikaye (Öykü):
1- Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikaye denir. Hikayede çevre sınırlıdır. Dar bir çerçevede, zamanın kısa bir anında belli bir şahıs kadrosuyla işlenir konu.

2- Birleşik zaman çekiminde "-di" eki.

 

Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:

Serüven(Macera) Romanı: Okuru heyecanlandırıp gerilim içinde tutacak olağanüstü nitelikli olaylar üzerine kurulan romanlardır. Örnek : Daniel (Defoe Robinson Crusoe), Alex

Polisiye Roman: Bir cinayeti, bir suçu aydınlatmayı, suçluyu ortaya çıkarmayı konu alan roman türüdür. Örnek : Edgar Allen Poe, Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Ho

Soyutlama: Varlığı akılla algılayabildiğimiz kavramlarla ilgilidir.

Derinlik: Anlatımın yüzeysel anlamının yanında, başka duygu ve düşünceleri de çağrıştırması demektir.

Vodvil(Entrika komedisi): Yalnızca güldürme amacı güden, karmaşık olaylar ve yanlış anlamalar üzerine kurulan, beklenmedik bir şekilde biten komedi türüdür.

Zarf: Bir fiilin, bir sıfatın veya bir zarfın anlamını zaman, yer, ölçü, nitelik, sunu kavramları bakımından etkileyen kelime, belirteç.