Hava Nedir? Hava Hakkında Kısaca Bilgi

Hava Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Hava:
Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden müteşekkil, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Hava:
Hava, yerkürenin etrafını saran atmosferi meydana getiren, normal şartlarda bileşimi %78 azot, %21 oksijen ve %1'de diğer gazlardan oluşan, canlı cansız varlıklara zarar vermeyen doğal bir kaynaktır. Tüm canlıların hayatının devamı için temel unsur olan hava, solunum yoluyla organizmaya girerek canlılık verir. Bir insan birkaç gün aç susuz yaşayabileceği halde birkaç dakika hava almadan duramaz.

Çevreyi oluşturan öğelerden su ve toprak gibi hava da, kirlenebilen bir ortamdır.

Havanın gerek insan sağlığına gerekse doğaya zarar verici hale gelmesi kirlilik belirtisidir.

Modern yaşantımızın bir sonucu olan hava kirlenmesi, atmosferde toz, gaz, is, duman, koku ve buhar şeklinde olan kirleticilerin insana, diğer canlılara ve eşyaya zarar verecek şekilde yükselmesi ile havanın doğal bileşimindeki gaz konsantrasyonundaki değişmeden meydana gelir.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Hava:
Dünyayı kuşatan gazlar karışımı.

 

Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Hava:
Şarkı-türkü (Sivas)

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Takke Buzulu: Dağların bütün yamaçlarını kuşatan buzul türüdür.

Mandıra: Peynir, yoğurt ve tereyağı üretimi amacı ile yapılan ahır hayvancılığı

Zemheri: Kara kış.

İç Deniz: Ara Deniz. Okyanuslara boğazlar aracılığıyla bağlanan kara içlerine sokulmuş denizlere denir. Örnek : Akdeniz, Kızıldeniz, Baltık Denizi, Karadeniz, M

Ormansızlaştırma: Ekilebilir alan elde etmek, ısınma ihtiyacını karşılamak ve hammadde olarak kullanmak amacıyla ya da başka nedenler için ormanların yok edilmesi.

Don Olayı: Havanın açık ve durgun olduğu kış gecelerinde aşırı ısınma nedeniyle toprak donar. Don olayı tarımsal üretime büyük ölçüde zarar verir. Karasal bölgel