Hatim Nedir? Hatim Hakkında Kısaca Bilgi

Hatim Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Kâ'be'nin kuzeyinde Rükn-i Irâkî ile Rükn-i Şâmî arasındaki batı duvarının karşısında, yerden 1 m yükseklikte 1.5 m kalınlığında yarım daire şeklindeki duvara denir. Hatîm, Kâ'be'den sayılır. Tavaf, Hatim'in dışından yapılır.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hatim:
Kâbe'nin kuzey duvarı hizasında yarım daire şeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer'in kabri buradadır.

Kâbe'nin kuzeybatı duvarının (Rükn-i Irak-i ile Rükn-i Şami arası) karşısında, zeminden 1 metre kadar yüksek 1,5 metre kalınlığında yarım daire şeklinde duvardır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hatim:
Kuran-ı Kerim’i ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden başlayıp en son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tek başına veya cemaatin huzurunda yüzüne veya ezberden okuma. Kur’an-ı Kerim'in tamamını okuma.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Kıyam binefsihi: Yüce Allah'ın varlığı veya mevcudiyeti bir başkasına muhtaç değildir; aksine varlığı kendi zâtındandır, demektir. Bütün yaradılmışlar (mahlukât), var

Fetva: 1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap. 2.

Muamelât: Kişilerin karşılıklı olarak kendi aralarında yaptıkları işler.

Kıdem: Allah'ın Kıdem Sıfatı: Yüce Allah'ın varlığının evveli ve başlangıcının olmaması demektir. O, ezelidir; O'nun var olmadığı bir an bile düşünülemez. Va

Vekâlet: Vekil olma; bir kimseyi, kendisi için bir işi yapmakla vazifelendirmek.

Ashap: Sahabe.