Hacer-i Esved Nedir? Hacer-i Esved Hakkında Kısaca Bilgi

Hacer-i Esved Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hacer-i Esved:
1- Hacer taş, esved siyah demektir. Hacer-i esved yani siyah taş, Kâbe'nin doğu köşesinde bulunan kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. İbrahim ve İsmail (a.s.) tarafından Kâbe inşa edilirken bu güzel taş Ebû Kubeys dağından getirilip Kâbe'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur. Hacda veya umrede kâbenin etrafında dönmeye yani tavaf etmeye başlarken, her dönüşte bu taşı selamlar hacılar.

2- Siyah taş demektir. Kâ'be'nin doğu köşesinde bulunan 18-19 cm kuturunda kırmızımsı, siyah ve parlak bir taştır. İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından Kâ'be inşa edilirken Ebû Kubeys dağından getirilmiştir. Kâ'be'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hacer-i Esved:
Kâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır.

18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Nafile: Farz, vacib ve sünnet ibadetlerin dışında sevap kazanmak için yapılan ve ve Hz. Peygamber'in de yapmış olduğu tüm ibadetler ve davranışlar.

İcmâ: Hz.Peygamber'in vefatından sonra, herhangi bir asırda, bütün İslam müçtehitlerinin, dînî bir konuda ortak hüküm vermeleridir.

Yörünge: 1-Yürüyen bir noktanın izlediği veya çizdiği yol. 2-Bir gök cisminin hareket etmesi süresince aldığı yol.

Resul: İnsanlara Allah'ın buyruklarını bildiren, onları dine çağıran kimse, elçi, peygamber.

Sadakat: 1- Sağlam ve güçlü dostluk, içten bağlılık, güven duyma, vefalı olma, sözünde durma, doğruyu söyleme. 2- Sevdiği birisini yalnızca Allah rızası içi

Münezzeh: Kusur, eksiklik ve muhtaçlıktan uzak. Allahü teâlânın noksan sıfatlardan uzak olduğunu bildirmek için kullanılan bir tâbir. Temiz, arınmış, uzak.