Hacer-i Esved Nedir? Hacer-i Esved Hakkında Kısaca Bilgi

Hacer-i Esved Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Hacer-i Esved:
Kâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır.

18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hacer-i Esved:
1- Hacer taş, esved siyah demektir. Hacer-i esved yani siyah taş, Kâbe'nin doğu köşesinde bulunan kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. İbrahim ve İsmail (a.s.) tarafından Kâbe inşa edilirken bu güzel taş Ebû Kubeys dağından getirilip Kâbe'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur. Hacda veya umrede kâbenin etrafında dönmeye yani tavaf etmeye başlarken, her dönüşte bu taşı selamlar hacılar.

2- Siyah taş demektir. Kâ'be'nin doğu köşesinde bulunan 18-19 cm kuturunda kırmızımsı, siyah ve parlak bir taştır. İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından Kâ'be inşa edilirken Ebû Kubeys dağından getirilmiştir. Kâ'be'nin doğu köşesine, tavafa başlangıç işareti olarak konulmuştur.

 

Benzer Hac ve Umre Terimleri:

Salevat-ı Şerife: Peygamber efendimiz için okunan dualar. Allahümme Salli ve Allahümme Barik duaları.... "Allahümme Salli ala Seyyidina Muhammedin ve alâ âli Seyyidina

Müzdelife: Arafat ile Minâ arasında kalan, Adem aleyhisselamla Havva validemizin yeryüzünde ilk buluştukları yer. Haccın vaciplerinden müzdelife vakfesi burada y

Muhasser Vadisi: Minâ ile Müzdelife'yi birbirinden ayıran ve hacıların Minâ'ya giderken durmamaları gereken yer. Burası Eshab-ı filin durak yeri idi.

Zemzem: Allah'ın (c.c.) Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail'e ihsan ettiği ve kaynağı Kâbe'nin doğu tarafında bulunan suyun adıdır.

Mescid-i Haram: Mekke'de ortasında Kâ'be'nin bulunduğu Cami-i Şeriftir.Halk arasında Harem-i Şerif de denir. Yer yüzünde ilk yapılan mesciddir (Müslim, Mesâcid, 1).Me

Umre: Hac zamanı olan beş günden başka, senenin her günü, ihram ile yapılan, tavaf ve sa'y yapmak ve saç kazımak veya kesmektir.